Situaţia din Orientul Mijlociu nu afectează durata zborurilor Qatar Airways dintre Bucureşti şi Doha!

2461 views

Bahrain, Egipt, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite sunt cele patru ţări din Orientul Mijlociu care au anunţat astăzi, 6 iunie 2017, că vor suspenda relaţiile diplomatice cu statul Qatar.

 

UPDATE ora 19:00Qatar Airways a anunţat suspendarea pe termen nelimitat a tuturor zborurilor către ţările de mai jos:

  • Arabia Saudită – către/dinspre Riad, Tabuk, Yanbu, Medina, Jeddah, Taif, Abha, Gassim, Hofuf, Dammam
  • Emiratele Arabe Unite –  către/dinspre Dubai, Abu Dhabi, Sharjah, Ras al-Khaimah
  • Egipt – Luxor, Alexandria şi Cairo
  • Bahrain – un singur aeroport, Bahrain

 

UPDATE ora 16:00Maldive se alătură celorlalte state în ceea ce priveşte relaţiile diplomatice, însă nu s-a făcut nici o referire la spaţiul aerian. Qatar Airways este unul dintre principalii operatori din/spre Maldive cu două zboruri pe zi.

 

Acuzaţia principală este că micuţul stat din Golf ar susține mişcările teroriste din regiune, îndeosebi Statul Islamic. Qatarul neagă vehement orice legătură cu mişcarea teroristă.

Mai multe detalii despre evenimentele de astăzi puteţi citi pe BBC, The New York Times şi Al Jazeera (postul de ştiri qatarez).

Ruperea relaţiilor diplomatice înseamnă, dincolo de închiderea graniţelor pentru qatarezi, şi închiderea spaţiului aerian pentru companiile aeriene înregistrate în Qatar.

Cea mai afectată de această decizie este Qatar Airways, una dintre cele mai mari companii aeriene din Golf şi din lume. Unele zboruri ale Qatar tranzitau spațiul aerian a cel puţin uneia dintre cele patru ţări implicate în scandalul diplomatic.

Asta înseamnă că aceste curse vor primi noi culoare aeriene de zbor, pe rute ocolitoare, ceea ce poate creşte durata zborurilor cu de la 20 pană la 120 de minute.

 

Zborul Bucureşti – Doha, nu este afectat

Qatar Airways operează câte două zboruri zilnice între Bucureşti şi Doha, oferind astfel accesul românilor pe zborurile de conexiune spre Africa, Asia şi Australia în principal. Orarele de zbor sunt bine coordonate între ele astfel încât, în majoritatea cazurilor, escalele la Doha să nu depăşească 3-4 ore.

Însă, zborurile în cauză – QR220/QR222 (Bucureşti-Doha) şi QR219/QR221 (Doha-Bucureşti) – nu sunt afectate de închiderea spaţiilor aeriene ale Bahrainului, Egiptului, Arabiei Saudite şi Emiratelor.

 

Zborurile Qatar Airways din/spre Romania foloseau un culoar aerian mai scurt, traversând vestul Iranului şi apoi cotind la vest peste Turcia, după cum se vede în informaţiile de zbor în timp real de pe FlightRadar24.com.

Aceeaşi rută – prin Turcia şi Iran – era folosită şi de majoritatea curselor spre Doha cu plecare din oraşele europene. Mai jos, aveţi un exemplu cu Ruta Paris – Doha.

 

Asia, poate 20-30 minute de zbor în plus

Cum multe rute din/spre Asia tranzitau Emiratele Arabe, Qatar Airwazs ar trebui să le ocolească prin nordul acestui stat – deci, prin sudul Iranului.

Însă, această schimbare nu va afecta cu foarte mult durata zborului, fiind de aşteptat o prelungire a acesteia cu 20, maxim 30 de minute.

Mai jos, ruta zborului Kuala Lumpur – Doha de astăzi.

 

Zborurile spre Americi, cele mai afectate

Durata de zbor pentru cursele cu destinaţii din America de Nord, Centrală şi America de Sud vor fi cele mai afectate de aplicarea unor culoare de zbor ocolitoare.

Acestea tranzitau atât Egiptul, cât şi Arabia Saudită. Rămane de văzut în zilele următoare dacă compania qatareză va opta pentru ruta ocolitoare prin Turcia şi Iran sau va prefera să taie Africa de la vest la est (sau se la est la vest pentru plecările din Doha!) pentru ca apoi să ajungă la Doha cotind spre nord şi ocolind Emiratele şi Arabia Saudită.

Rutele noi ar putea fi cu până la 120 de minute mai lungi.

 

Ştire în curs de actualizare. Vom reveni cu detalii. 

 

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *