Greva ROMATSA s-a încheiat. Puţine zboruri anulate, multe întârziate

2651 views

Controlorii de trafic aerian din România intră în grevă începând cu ora 9:00 dimineața (ora României).

Pe parcursul zilei de 30 mai, miles.ro te ține la curent cu situația zborurilor din/spre România și evoluția grevei controlorilor de trafic aerian. 

UPDATE, 30 MAI, ora 14:00 : Conform anunturilor oficiale date de Ministerul Transporturilor, greva ROMATSA de astazi a fost suspendata. Programul zborurilor va reintra in normal in cel mai scurt timp posibil.

Citește pe Miles.ro și 

GREVA CONTROLORILOR DE TRAFIC AERIAN: MIC GHID DE SUPRAVIEȚUIRE DACĂ PLECI CU AVIONUL ÎN VACANȚA DE 1 IUNIE

 

Cine decide ce zboruri sunt operate

Conform legislației internaționale trebuie totuși să asigure o treime din asistența necesară zborurilor care tranzitează spațiul aerian românesc precum și al zborurile din/spre România.

Companiile aeriene sunt cele care decid ce zboruri sunt operate și care nu, însă Eurocontrol – The European Organisation for the Safety of Air Navigation, este instituția care va ajuta la coordonarea activității la sol și în aer pe parcursul grevei.

Pe contul de Twitter al instituției s-au publicat astăzi două anunțuri legate de greva din România.

Primul anunță greva și menționează procentajul de zboruri care vor fii coordonate de la sol.

 

Cel de-al doilelea se referă la situația zborurilor care nu vor putea tranzita România și care vor fi rerutate pe culoare aeriene ocolitoare, ceea ce va duce la prelungirea duratei de zbor a unor curse.

România este un important punct de tranzit aerian între Asia și Orientul Mijlociu pe de-o parte și retul Europei pe de cealaltă parte.

 

 

Urmărește status-ul zborurilor, live

Pentru a urmări statusul zborurilor ai la dispoziție mai multe opțiuni, însă cele mai bune sunt site-urile aeroporturilor și FlightRadar24.com.

Paginile web ale aeroporturilor care oferă live updates sunt:

  • Aeroportul Henri Coandă Otopeni – www.bucharestairports.ro; în plus, poți descărca aplicația pentru telefoane mobile/tablete HenriAppPort unde poți seta să primești alerte cu privire la zborul tău (sunt listate numai zborurile care sunt programate în următoarele 24 de ore din momentul în care accesezi aplicația)
  • Aeroportul Traian Vuia Timișoara – www.aerotim.ro
  • Aeroportul Internațional Iași – www.aeroport.ro
  • Aeroportul Avram Iancu Cluj Napoca – www.airportcluj.ro
  • Aeroportul Internațional Sibiu www.sibiuairport.ro

 

Paginile cu live updates pe FlightRadar24.com ale fiecărui aeroport din România, mai jos:

 

LIVE UPDATES

30 mai, ora 11:30 – doar trei zboruri anulate (vezi mai jos ce zboruri au fost anulate până acum). Eurocontrol anunţă doar întârzieri de peste 45 minute pentru traficul din/spre România.

Traficul internaţional este deviat prin sudul României, via Bulgaria şi Serbia.

 

30 mai, ora 09:15 – Miles.ro a adresat reprezentanților Eurocontrol o întrebare pe Twitter, încercând să lămurească informațiile contradictorii apărute ieri legate de faptul că această instutuție este cea care va decide ce zboruri sunt operate de companiile aeriene din/spre România.

 

30 mai, ora 09:00 – Dimineața a fost una normală la Otopeni, însă începând cu ora 09:00 (ora începerii grevei) se fac simțite efectele acțiunii angajaților ROMATSA.

În momentul de față mai multe zboruri care aveau plecarea între 8:30 și 9:30 au întârzieri de până la o oră și jumătate.

Este vorba de zborurile TAROM 361 spre Amsterdam, TAROM 381 spre Paris și TAROM 301  spre Frankfurt.

De asemenea, zborul WIZZAIR 3003 spre Londra Luton, programat la 11:35 va decola cu 30 de minute întârziere (la momentul actualizării acestui material).

 

30, mai ora 00:30 Ryanair a mai anunțat anularea altor două zboruri pentru data de 30 mai:

  • FR3957/FR3956 Roma Ciampino – București – Roma Ciampino
  • FR315/FR314 Berlin – București – Berlin

 

29 mai, ora 23:30 Ryanair anulează zborurile FR435 (Timișoara – București) și FR436 (București-Timișoara) din data de 30 mai 2017.

 

29 mai, ora 22:00 ROMATSA a contestat greva în instanţă greva sindicaliștilor, iar procesul se judecă în dimineața zilei de 30 mai de la ora 8.30, cu jumătate de oră înainte de declanșarea grevei generale. Pagina procesului de pe portalul Ministerului Justiției este aceasta.

 

Sursa foto: depositphotos.com

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *