Etihad și Lufthansa nu fuzionează, dar semnează un parteneriat de colaborare!

1258 views

“Lufthansa s-a opus mereu subvențiilor guvernamentale. Poziția noastră nu s-a schimbat. Dar, putem să avem perspective diferite și totuși să construim un parteneriat de succes”, a spus Carsten Spohr, CEO-ul Lufthansa, la o conferință de presă comună, Lufthansa – Etihad care tocmai s-a încheiat în Abu Dhabi, casa companiei emirate.

După două săptămâni în care presa a speculat că Lufthansa și Etihad se pregătesc de o fuziune, directorii celor două grupuri aviatice au făcut lumină. Cele două companii nu fuzionează, însă vor colabora tot mai mult de acum încolo.

În cadrul conferinței de presă, cele două companii au semnat partenriatul prin care: 

  • Lufthansa devine principalul furnizor de servicii de catering la bordul aeronavelor Etihad din afara Emiratelor Arabe Unite, contractul fiind semnat pe o perioadă de patru ani
  • Lufthansa va oferi și servicii de mentenanță pentru aeronavele grupului Etihad, prin Lufthansa Technik

“Acesta nu este un parteneriat care presupune investiții din partea Etihad. Este un acord pentru zboruri code-share și acces la o puternică platformă de servicii de catering și mentenanță”, a spus CEO-ul Etihad, James Hogan.

Presa europeană insinua săptămâna trecută că Etihad va avea nevoie de Lufthansa pentru a-și salva business-urile europene care sunt pe pierdere de ani de zile și pe care investițiile emirate nu le-au scos la liman – Alitalia și AirBerlin.

Însă, în acest parteneriat poziția de superioritate aparține Etihad, Lufthansa devenind un prestator de servicii pentru grupul din Orientul Mijlociu.

Code-sharing în Germania și America de Sud

Anunțul vine la puțin mai mult de o lună de zile după ce Lufthansa și Etihad au anunțat un parteneriat de code-share – acesta presupune că unele zboruri operate de Lufthansa (indicativ zboruri LH) vor avea și codul Etihad (EY), ceea ce va permite emiterea de bilete de avion pe combinații de zboruri ale celor două companii.

Pentru început parteneriatul de code-share se va limita la o serie de zboruri între bazare celor două companii (Frankfurt și Munich, respectiv Abu Dhabi) și destinații din Germania și America de Sud.

Analiștii estimează că parteneriatul se va extinde și pe rute din Australia și Noua Zeelandă, zone unde Lufthansa nu operează, însă Etihad are fie conexiuni directe, fie operate de companii partenere în care dețin acțiuni.

Lufthansa preia aeronave de la Air Berlin

În urmă cu trei săptămâni, Etihad mai anunța un alt parteneriat cu Lufthansa, ca parte a procesului de restructurare al Air Berlin/FlyNiki (deținute de grupul emirat), așa cum am scris deja pe blog. 

Astfel, 38 de aeronave Airbus 319/320 ale Air Berlin (cu echipaj cu tot – conform unui contrat tip “wet lease”) vor deservi Lufthansa Group – cu precădere zboruri intra-eruopene pentru Lufthansa și Austrian Airlines  – contractul este semnat pe o perioadă de 7 ani și intră în vigoare de la 1 februarie 2016 / iată o nouă sursă de venit pentru compania germană!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *