Zile libere în 2016: calendarul mini-vacanțelor tale!

1516 views

Dintre cele 12 zile libere stabilite pentru sarbatori publice sau religioase, doar șapte sunt în timpul săptămânii în 2016. Pierdeți posibilitatea de a avea o vacanță de Paște și una de 1 mai, deoarce prima zi a sărbătorii religioase este chiar de ziua internațională a muncii, însă câștigați o mini-vacanță de Sfânta Marie, pentru că 15 august este o zi de luni.

Pentru cei care vor să își programeze mini-vacanțele din timp (și vă sfătuiesc să o faceți pentru că altfel riscați ca pe ultima sută de metri să scoateți din buzunar prea mulți bani!) iată mai jos calendarul complet al zilelor libere din 2016 însoțit de sugestii de destinații externe pentru mini-vacanțe!

Vacanța de Paște & 1 Mai

Sâmbătă 30 aprilie – luni, 2 mai. Anul acesta aveți parte de „două-într-una”, iar dacă nu sărbătoriți Paștele cu familia, atunci puteți să vă programați o plecare în străinătate.

Pentru cei care speră să prindă și câteva zile de plajă, există câteva destinații mai sudice ale Europei unde de 1 mai sunt mari șanse ca vremea să permită câteva ore bune de stat la plajă și cel puțin o intrare în apă (nu extrem de caldă, dar cu temperaturi care nu vă vor face să dârdâiți!).

Dacă poți pleca o săptămână (sau chiar 8-9 zile) în perioada Paștelui,  Creta este o astfel de destinație, cea mai sudică insulă a Greciei – eu vă recomand să alegeți unul dintre satele din sudul insulei pentru cazare (apa este mai caldă decât în nord la final de aprilie/început de mai).

Lendas (se ajunge ușor dacă aterizați în Heraklion, fiind situat la 96km față de capitala cretană) este satul unde legenda spune că a poposit foarte dedemult și Cleopatra, care și-a adus aici animalele favorite (un leu, un crocodil și un elefant) și impresionată de frumusețea locului le-a lăsat să păzească satul atunci când ea s-a întors în Egipt. Astăzi, forma de leu a peninsulei pe care este situat satul și două stânci – una în formă de crocodil și cealaltă în formă de elefant – mențin vie legenda.

Agia Roumeli este situat la 56km față de Chania, al doilea mare oraș al insulei și este unul dintre acele sate „izolate” cretane, unde accesul se face pe jos prin defileul Samaria (aproximativ 16km – voi scrie în curând despre propria experiență prin acest defileu absolut superb!) și cu feribotul din Chora Sfakion (conexiune cu autocar din/spre Chania sau un transfer privat – nu are rost să închiriați mașină, pentru că nu vă va folosi pe toată perioada șederii).

DSC_1678

În drum de la Agia Roumeli spre Chora Sfakion, după aproape 7 ore prin defileul Samaria și o bine meritată oră de bălăceala la finalul drumului. 
Vezi aici “Cinci vederi din… defileul Samaria”

 

Dacă totuși nu vrei să abuzezi de prea multe zile libere de concediu pe lângă weekend-ul prelungit de Paște, atunci Malta poate fi o alternativă (plecare sâmbătă, retur marți cu WizzAir – zbor direct) sau Malaga/Costa del Sol (plecare sâmbătă, retur marți cu BlueAir – zbor direct). Conexiuni bune spre insulă oferă și Lufthansa sau Austrian Airlines, în colaborare cu Air Malta.

Vacanța de Rusalii

Sâmbătă 18 – luni, 20 iunie. Deja vorbim de o perioadă în care vara și-a intrat în drepturi, iar aici deja împărțim turiștii în două categorii: cei care vor să meargă în zone la fel de calde sau mai calde ca România și cei care își doresc să viziteze zone ceva mai răcoroase.

Pentru cei din a doua categorii, avem mai multe destinații “nordice” care sunt numai bune de vizitat vara, când temperaturile nu sunt foarte scăzute și poți bate orașul la picior cât e ziua de lungă.

Glasgow este orașul pentru toate tipurile de turiști. Dacă vrei să te plimbi printr-unele din cele mai interesante muzee nord-europene, atunci capitala Scoției este “the place to be”. Impresionanta clădire a muzeului Kelvingrove Art Gallery & Museum (situat în Kelvingrove Park), adăpostește una dintre cele mai bizare dar interesante colecții de artă din Europa, de la  Crucifixul sfântului Ioan al Crucii al lui Salvador Dali până la animale împăiate! 🙂 Intrarea este gratuită și există inclusiv tururi ghidate care-ți vor da ocazi să înțelegi mai mult din ceea ce vezi dacă nu ești deja un expert în artă! Musai este să treci și pragul galeriei Burrell Collection considerată una dintre cele mai importante din lume cu peste 8000 de exponate colectate de… un singur om, Sir William Burrell.

După atâta cultură cred că e momentul pentru plimbări: folosește cel de-al treilea cel mai vechi sistem de metrou din lume (yep, după Londra și Budapesta urmează Glasgow… cu peronul pe partea dreaptă!), caută Rotondele din nordul și sudul orașului și, dacă te simți aventurier caută intrările (neoficiale) în sistemul de catacombe ale Glasgow-ului. Pentru un prânz sau o cină se pare că localul The Butterfly and the Pig este fix ceea ce ai nevoie (dacă numele nu te face curios, poate îți plac sesiunile live de jazz!) unde este bine să rezervi o masă online și să apari “on time” la fața locului. Și astea sunt doar câteva recomandări…

BlueAir zboară joia și duminica spre/dinspre Glasgow, în timp ce Wizzair are zboruri mațea și sâmbăta. Zboruri de linie cu conexiune și orare excelente de zbor sunt operate de Air France și KLM.

Napoli și coasta Amalfi sunt o opțiune pentru cei care-și doresc vacanțe mai la sud de România o zonă care este foarte aproape de inima mea și pe care am vizitat-o de foarte multe ori. Sunt extrem de multe de făcut aici și nici măcar o săptămână nu poate acoperi măcar cele mai importante lucruri pe care le poți face aici. Dacă ești pentru prima dată în această zonă a Italiei atunci musai trebuie să te cațeri pe Vezuviu și să vizitezi Pompei, orașul distrus de erupția vulcanului în anul 79 Î.Hr. Apoi trebuie să faci o vizită pe celebra insulă Capri, să vezi orașele Capri și AnaCapri și să mergi să vezi Villa San Michele, construită în ultimul deceniu al secolului al XIX-lea de către medicul și filantropul suedez Axel Munthe și unul din locurile care iți oferă o panoramă de neuitat. Prietena Adriana are mai multe detalii pe blogul ei, viajoa.ro – citiți la ea până apuc eu să pun mâna să scriu un ghid complex al zonei :).

Spre Napoli, zboruri directe oferă BlueAir și Wizzair, în timp ce orarul cu cele mai bune conexiuni sunt la Alitalia.

Vacanța de Sfânta Maria

Sâmbătă 13 – luni, 15 august. Din punct de vedere al tarifelor pentru o vacanță în străinătate, perioada aceasta este probabil cea mai scumpă din an. Companiile aeriene nu prea au tarife promoționale pentru că este o perioadă în care cei care chiar vor să călătorescă vor plăti chiar și ceva mai mult decât deobicei. În plus, este perioada concediilor de vară și mini-vacanța asta poate pica chiat înaine sau după concediul principal al verii. Așa că, am în minte câteva destinații din România pentru acest weekend prelungit.

La Tușnad Băi puteți să vă bălăciți în piscinele cu ape termale și să faceți o drumeție peste vârf de munte la Lacul Sf.Ana și să vă bucurați de aerul curat de munte. Dacă vreți ceva mai “la oraș” alegeți să vizitați Brașovul și să dați o fugă până la Râșnov și Bran, iar dacă vreți să mergeți în satele săsești, atunci faceți o vizită la Sighișoara și apoi țineți drumul drept către Saschiz sau Viscri (vă puteți caza și mânca la localnici și veți avea parte de o vacanță cât se poate de autentică!).

IMG_3869 sas

Cetatea țărănească din Saschiz, construită la începutul secolului al XIV-lea

IMG_3887 viscri

Casă săsească din Viscri, construită în 1875, astăzi proprietatea Prințului Charles al Marii Britanii

Vacanța de Sfântul Andrei și 1 Decembrie

Miercuri 30 noiembrie – duminică, 4 decembrie. Paștele ne-o fi mâncat vacanța de 1 mai, dar recuperăm acum pe final de an cu 5 zile libere (da, trebuie ca pe 2 decembrie să vă luați o zi de concediu!) pentru o mini-vacanță care poate însemna fie un city break, fie o sesiune de schi undeva prin afara României, la cote ceva mai înalte decât cele locale și unde este mult mai sigur să găsiți zăpadă.

Pentru city break-uri “clasice” Italia este extrem de ofertante pentru noi, clasicele Roma, Milano, Bologna sau Catania fiind conectate aproape zilnic, uneori și cu câte două-trei zboruri pe zi de mai multe companii aeriene. Indiferent de destinație, Italia este foarte ofertantă. Fie că vorbim de clsicul Colosseum, fie că discutăm despre mai puțin cunoscutele Ostia Antica sau de celebrele vile antice din Tivoli, Roma este o destinație perfectă pentru un city break. Iar cei care se simt mici exploratori pot opta și pentru o excursie de o zi la Napoli.

O altă destinație foarte caldă pentru această perioadă sunt Emiratele Arabe Unite (există trei companii care operează zboruri din București către Dubai – Tarom, FlyDubai și Wizzair / aceasta din urmă având și un zbor direct din Cluj Napoca). Dincolo de faptul că te poți lăuda cu faptul că ești pe o plajă în timp în decembrie, Emiratele sunt destul de ofertante și merită să adaugi câteva zile de concediu extra acestei mini-vacanțe pentru a putea vizita nu numai Dubai, ci și Sharjah (aproximativ 25km față de Dubai) și Abu Dhabi (150km față de Dubai).

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *